Lab Akademi Soru&Cevap Platformu
2 beğenilme 0 beğenilmeme
2.6k kez görüntülendi
Merhaba;

Tek ışın yollu ve çift ışın yollu spektrofotometrelerin farkı nelerdir? Hangi analizde hangisini kullanmak gerekir.? Çalışma aralıkları ve hassasiyetleri nelerdir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Analitik ve Yardımcı Laboratuvar Cihazları kategorisinde (140 puan) tarafından soruldu | 2.6k kez görüntülendi

3 Cevaplar

0 beğenilme 0 beğenilmeme
Merhabalar;

Tek ışın yollu spektrofotometrede önce sıfırlama yapıp sonra standart daha sonra her defasında sıfırlama

yapılarak numuneler okutulur ve ilk okuma 0 gibi kabul edilir. Çift ışın yolluda referans cell'de zaten sıfırlama çözeltimiz

olur ve her defasında bu çözeltiye karşı okuma yapılır. Böylece hem iş yükünden kurtulup  hem de her defasında aynı çözeltiye

karşı okuma yapılarak hata oranı minimize edilmiş olur. Saygılar. İyi çalışmalar.
(230 puan) tarafından cevaplandı
0 beğenilme 0 beğenilmeme

Tek ışın yollu ve çift ışın yollu spektrofotometrelerin farkı

Tek ışın yollu spektrofotometrelerde aynı dalga boyunda çözücüye karşı ışın yolu kapatılarak sıfır geçirgenlik ayarı ve ışın yolu açılarak %100 geçirgenlik ayarı yapılır. Veya,  bilgisayar kontrollü cihazlarda çözücünün spektrumu alınır ve analitin spektrumundan  çıkarılarak, çözücüden kaynaklanan absorbansın girişimi önlenir.  

Çift ışın yollu cihazlarda her dalga boyu için ayrı ayrı 0 ve 100 ayarları yapmak yerine, monokromatörden çıkan ışık eşit şiddete iki demete bölünerek birinin ölçülecek  örneğe, diğerinin çözücünün bulunduğu kaba gönderilmesiyle ölçüm süresi azaltılır. Böylece  örnekteki geçirgenlik değeri sürekli olarak çözücününki ile karşılaştırılmış olur.  

Görünür bölgede tungsten halojen lambalar ya da ksenon ark lambaları kullanılır.

(690 puan) tarafından cevaplandı
0 beğenilme 0 beğenilmeme

1-TEK IŞIN YOLLU SPEKTROFOTOMETRE *Tek ışın yollu spektrofotometrelerde aynı dalga boyunda çözücüye karşı ışın yolu kapatılarak sıfır geçirgenlik ayarı ve ışın yolu açılarak %100 geçirgenlik ayarı yapılır. Veya, bilgisayar kontrollü cihazlarda çözücünün spektrumu alınır ve analitin spektrumundan çıkarılarak, çözücüden kaynaklanan absorbansın girişimi önlenir.

*Bu ayarlar her dalga boyunda yeniden yapılmalıdır.

2-ÇİFT IŞIN YOLLU SPEKTROFOTOMETRE Monokromatörden çıkan ışık, eşit şiddettte iki demete bölünerek biri örneğe diğeri sadece çözücünün bulunduğu  kaba gönderilir. İkiye ayrılan ışık, iki ayrı dedektörle algılanır ve dedektörlerde oluşan sinyallerin oranı ölçülür. Böylece örnekteki geçirgenlik değeri sürekli olarak çözücününki ile karşılaştırılmış olur. Burada iki dedektörün tam uyumlu olması, yani eşit şiddetteki ışık ile aynı sinyali oluşturması gerekir

(140 puan) tarafından cevaplandı
Hoş geldiniz; Lab Akademi Soru&Cevap platformu sizlere sorularınızın diğer kullanıcılarımız tarafından cevaplanması için bir ortam sağlar.
225 soru
139 cevap
21 yorum
928 kullanıcı